Co je to ta AFL?

05.08.2011 11:37

Mnohé fanoušky, kteří nejsou příliš obeznámeni s florbalovou problematikou patně zarazí co za přestup do soutěže AFL ti jedovničtí hráči vlastně odhlasovali?

Celá záležitost je ale poměrně jednoduchá. Na počátku bylo slovo a to slovo dalo slovo a někdy v roce 1992 založilo Českou florbalovou unii (ČFbU). Ta si dala za cíl soustředit pod sebe florbalové hráče, pořádat ligové soutěže a všemožně podporovat florbal (tedy úplně to stejné, co dělá Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS) ve fotbale). O rok později, v roce 1993, byla ČFbU oficiálně uznána Mezinárodní florbalovou federací (IFF) a stala se tak jediným oficiálním florbalovým svazem v České kotlině. Co čert nechtěl, florbal se začal velice rychle rozvíjet a zákonitě musela přijít doba, kdy bylo nutné rozšiřovat působnost a personální kapacity unie. Vznikly krajské pobočky (jižní Moravu má pod palcem Jihomoravská florbalová unie (JmFbU)), byly vypracovány stanovy ČFbU, různé směrnice a řády od soutěžního po disciplinární, zasedají ligové komise atd. Dělá se zkrátka vše proto, aby bylo fungování florbalu u nás  co nejlépe zajištěno a postupně se rozvíjelo.

Chcete-li ale něco dělat pořádně a opravdu dobře, musíte na to mít čas a peníze, přičemž jedno je vám bez druhého na nic. V současné době je tedy situace ve florbalu taková, že i když by páni florbaloví funkcionáři měli času habaděj, peněz na zajištění rozvoje florbalu se jim jaksi nedostává. To samozřejmě není jen problém florbalové unie, ale českého sportu obecně. Jedním z hlavních důvodů, proč tomu tak je je podivná situace ve společnosti SAZKA, která vznikla právě za účelem financování českého sportu z prostředků nabytých drobným hazardem. Jednoduchá finanční rovnice "Nemá SAZKA = Nemá sport" platí v tomto případě až děsivě přesně. Co bude dál je otázkou. Bude záležet na šikovnosti svazových manažerů při jejich jednání se sponzory, kterých však v dnešní době taky není moc.

ČFbU je tedy oficiálním florbalovým subjektem u nás. V dnešní době provozuje šest úrovní soutěží od Fortuna Extraligy po krajské přebory. Spravuje také dívčí, veteránské a mládežnické soutěže. Tým, který je zaregistrován v některé ze soutěží, je povinen, pod hrozbou pokut, řídit se jejími předpisy (sazebník pokud zde).

Pár chytrých hlav z Brna si ale řeklo, že nač se řídit předpisy oficiální ligy, když si mohou založit ligu vlastní a řídit se vlastními pravidly. Tito pánové jsou shromážděni okolo společnosti florbalováprodejna.cz a nutno podotknout, že nápad s novou nezávislou ligou jim vyšel na jedničku. Liga nese název Amatérská florbalová liga (AFL) a v dnešní době zahrnuje pět úrovní soutěží (některé úrovně jsou ještě rozděleny do divizí) a několik soutěží mládežnických. Hraje se též soutěž o pohár AFL. Zajímavé je, že všechny zápasy se hrají v několika brněnských halách, čili mužstvům odpadá starost se zajišťováním haly na soutěžní zápasy. Soutěžní řád je koncipován v duchu: "O nic se nestarej, jen hraj florbal" takže např. drobné prohřešky proti soutěžnímu řádu nejsou trestány finančními pokutami, ale třeba odečtem bodů atd. Za jednorázové startovné se tak mužstva prakticky nemusí o nic starat - zajištění haly, rozhodčích, zdravotníka, vše je organizováno AFL.

 

I to bylo jedním z důvodů, proč bylo rozhodnuto, že v sezóně 2011/2012 bude FBK Sokol Jedovnice nastupovat právě v lize AFL. Přihlédneme-li navíc k faktu, že se spřátelený tým FBC Flex, v jehož dresu nastupovalo i několik hráčů Jedovnic, rozhodl svoji činnost ukončit a licenci dát dispozici právě Sokolu Jedovnice, bylo dilema o účasti v soutěži rozhodnuto.

Po převzetí licence od týmu FBC Flex bude tedy tým FBK Sokol Jedovnice nastupovat v sezóně 2011/2012 ve 4.a lize, kde jej čeká spousta utkání v novém prostředí (soutěž se bude hrát jen v Brně) a s novým systémem.

Soutěž se hraje formou turnajů tj. dvě skupiny po čtyřech mužstvech, do čtvrtfinále, kam postupují všichni, hraje první se čtvrtým z druhé skupiny atd., vítězové postupují do semifinále a pak do finále. Hraje se také utkání o třetí místo. Aby bylo vše možné zvládnout ze jediný den, je hrací čas upraven na 2×10 minut a počet hráčů v poli snížen na čtyři + brankář (více o pravidlech AFL zde).

Změn v pravidlech a zejména v legislativě je samozřejmě celá řada, zájemci nechť nastudují oficiální stránky AFL na www.afl.cz.

 

Doufejme, že volnější atmosféra AFL poleje naše hráče živou vodou a v následující sezóně zažijeme spoustu vítězných okamžiků.

 

 

pepe

(tento  článek vyjadřuje osobní myšlenky autora a není stanoviskem oddílu FBK Sokol Jedovnice)