Novoroční procitnutí

25.01.2012 08:36

Po kratší odmlce dané vánoční nadílkou a novoročními oslavami, přijely mandarinky do haly Tatranu Bohunice pořádně naložit i soupeřům ve 4.A lize. Mimochodem ani o svátcích vánočních si jedovnický FBK nedopřál klidu.

 

Tři dny před koncem roku se totiž zúčastnil blanenského Atlas Cupu. Tento florbalový turnaj bývá tradičně velmi kvalitně obsazen, a tak není tajemstvím, že náš tým odjel do blanenské sportovní haly spíše se zvědavostí a očekáváním, jak že si povede v konfrontaci s těmi nejlepšími resp. s těmi hodně dobrými. Propozice k turnaji hovořily o našich soupeřích jasně: Atlas Blansko, tým který hrál v sezóně 2008/2009 1. ligu mužů, nyní působí o dvě soutěže níže.

Tým GS Övre poskládaný převážně z hráčů Psycho Brno a hráčů Jihomoravské ligy mužů a taky Hromkocouři, mančaft s ambicemi na vítězství v turnaji, tvořili hráči extraligových Bulldogů Brno a prvoligového Hattricku Brno. I pohled na další mužstva (pozornost budily hlavně Alfasamice – tým sestavený okolo extraligových hráček z Prahy, Brna a Jihlavy) zápolící celkem ve čtyřech skupinách dával tušit, že Jedovnice mezi favority patřit asi nebudou.

 

Jedovničtí florbalisté však ve skupině sehráli tři velmi kvalitní utkání a nutno přiznat, že utkání docela povedená. Bohužel tři prohry jsou smutnou realitou, i když se všemi se dařilo držet krok. Především s Hromkocoury – perfektně zahrál Petr „Krysa“ Musil, jehož dvě nahrávky suverénně využil Martin „Ťep“ Keprt, a tak v polovině zápasu bylo skóre „jen“ 2:3, čemuž se příjemně divili i místní matadoři. Výsledky zbylých zápasů budou doplněny až se Atlasu podaří zprovoznit server. Spíše ale dojdou v zapomnění. Turnaj byl každopádně velice zajímavou zkušeností pro všechny hráče a věřme, že i pro fanynky, kterých tentokrát dorazilo obrovské množství.

 

Tolik k vánočnímu Atlas Cupu, Teď se již pojďme naplno věnovat soutěžním turnajům. Ten úplně první v novém roce byl odehrán 22. ledna a jak už bylo napsáno dříve, svojí přítomností poctili jedovničtí florbalisté halu v Bohunicích.

  

Takto rychle měla probíhat střídání na lednovém turnaji :-) klik pro video

(foto: theabcsofgod.wordpress.com, video: youtube.com)

 

Poměrně početná výprava našich hráčů trenérovi Igorou Halásovi hlavu nezamotala. Do zápasů ve skupinách naordinoval hru s vysoce agresivním pressingem, který měl pomoci bortit rozehrávku soupeře a získané balónky uklízet do sítě. Podmínkou pro tohle všechno je důslednost při střídání, které by mělo být rychlé jako pták Uličník od Warner Brothers, aby soupeřova obrana neměla čas vydechnout. První zápas proti Mickey’s teamu nám papírově nedával mnoho šancí na úspěch. Navíc v úvodních zápasech se jedovnickým podařilo zvítězit jen jednou, na druhém turnaji 3:2 proti Kamarádům lišáků.

 

Tentokrát ale bylo všechno jinak. Podle dohodnutých taktických pokynů oranžoví útočníci neustále šikanovali soupeře u jeho branky. Branky Josefa Zouhara po asistenci Igora Haláse resp. Ondřeje Gryma (asistoval „Larry“ Kubeš) znamenaly pěkné vedení, které nezkazila ani soupeřova korekce ke konci zápasu na 2:1 pro Jedovnice.

 

Následující utkání proti Imperiu přineslo daleko více zvratů. Krátce po začátku se totiž do vedení dostal soupeř. Jedovnice však ten den měly formu jako hrom. I tak to ale bylo přetahování o výsledek až do samého závěru. Parádní florbalové představení nakonec, po brankách Honzy Opletala, Peťánka Musila a Igora Haláse, skončilo vítězstvím jedovnických mandarinek 3:2.

 

V posledním zápase ve skupině se Jedovnice postavily momentálně poslednímu týmu 4.a ligy, Kometě Brno. Celkem bez problémů se podařilo soupeře rozložit čtyřmi brankami, trefili se Zdeněk Ševčík, Těp Keprt, Igor Halás a Josef Zouhar. Soupeř zaznamenal pouze jednu branku, a tak výhra 4:1 znamenala poprvé v sezóně první místo v  základní skupině.

(foto: florbal.707.cz)

Soupeřem pro čtvrtfinále byl čtvrtý tým ze druhé skupiny , Kamarádi lišáků. Tento tým svoji skupinu zakončil hrozivým skóre 2:15, když se mu nepodařilo vyhrát ani jeden zápas. Cíl byl tedy jasný, postoupit přes tohoto soupeře do semifinále. Co však bylo nemilé byl fakt, že soupeř před utkáním posílil o nové hráče. Bohužel i to je v AFL možné – do každého utkání může nastoupit (třeba úplně) jiné hráčské sloužení za předpokladu, že je ten či onen hráč na soupisce týmu.

 

V zápase pravdy pak opět Jedovnice hrály pěkný florbal, ale góly tentokrát dával soupeř. Pressink, který fungoval na soupeře ve skupině, ve čtvrtfinále najednou nefungoval. Soupeřova obrana lišácky posílala dlouhé míče za naši obranu, která tak musel čelit nepříjemným brejkům. Co naplat první gól sice vstřelil Josef Zouhar, ten ale nebyl, pro hru ve výskoku, uznán a tak si vzal slovo soupeř. A trestal opravdu tvrdě. Střelami převážně ze střední vzdálenosti rozvlnil síť hned pětkrát. Našim hráčům se to nepodařilo ani jednou - skóre 0:5 bylo tak silně frustrující, že hrající trenér Igor Halás ke konci utkání dokonce potrestal svoji hokejku rozdělením na dvě vzájemně již nesestavitelné poloviny.

Ze skvěle rozehraného turnaje se tedy Mandarines pakovali již po čtvrtfinále. Co se dá dělat, takový je florbal, řečeno slovy Forresta Gumpa: „Někdy prostě člověk nemá dost kamenů.“

Dojem ze hry týmu, zejména v základní skupině, je však hodně pozitivní a snad se jej podaří přenést do dalších turnajů 4.a ligy. Ten nejbližší je na řadě již 18. února (tedy den po Skautském bálu:-)

 

pepe